...
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beneficiile si riscurile in terapia parodontala

terapia parodontala

Bolile parodontale, in terapia parodontala, sunt infectii care se gasesc in structurile din jurul dintilor, care includ gingiile, ligamentul parodontal si osul alveolar. In stadiile lor incipiente, infectia (cunoscuta si sub numele de gingivita) este limitata la gingii, dar numai aceasta contribuie major la pierderea dintilor la adulti iar acest fapt implica terapia paradontala. Daca nu este tratata prompt, atunci problema se poate raspandi rapid la alte tesuturi, facand situatia mult mai complicata de remediat. Boala de focar este complicatia cea mai de temut. Din pungile parodontale, populatii bacteriene migreaza pe cale sangvina, inseminand organe tinta: cord, rinichi, articulatii, creier. Este demonstrata legatura intre boala parodontala si maladia Alzheimer.

terapia paradontala

Din fericire, majoritatea stomatologilor ofera o gama larga de servicii pentru a ajuta la imbunatatirea si mentinerea gingiilor sanatoase, iar acestea sunt denumite terapii parodontale. Daca este depistata suficient de devreme, in multe cazuri infectia poate fi oprita si inversata fara a fi necesara o interventie chirurgicala invaziva. Cu toate acestea, in cazurile in care boala a progresat, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Exista terapii specifice care pot fi recomandate in ambele cazuri. Sa aruncam o privire la acestea acum.

TERAPIA PARODONTALA NECHIRURGICALA

Acestea pot include:

 • Administrarea de antibiotice localizate care vizeaza infectiile sub linia gingiilor

 • Ajustarea muscaturii

 • Curatarea profunda a gingiilor, care reduce reziduurile bacteriene si inflamatia sub linia gingiilor. Aceasta inseamna ca exista o suprafata perfect curata si neteda de care gingia se poate atasa din nou, reducand adancimea buzunarului

 • Diagnosticul leziunilor bucale si biopsia tesuturilor moi

 • Programe regulate de curatenie de întretinere – Detartraj

 • Aparate parodontale care pot fi necesare (cum ar fi dispozitivele de protectie pentru muscaturi) – Gutiere

TERAPIA CHIRURGICALA PARODONTALA

Aceasta poate include:

 • Chirurgie de grefa osoasa (pentru pregatirea implanturilor dentare)

 • Alungirea coroanei prin reconturarea tesutului gingival astfel incat mai mult din smalt sa fie expus. Aceasta este, de asemenea, uneori întreprinsa ca o procedură cosmetica, deoarece unii oameni se simt stanjeniti de faptul ca prezinta prea multa gingie.

 • Implanturi dentare

 • Operatie de reducere a buzunarului pentru a reduce spatiul dintre dinte si gingie

 • Marirea crestei pentru a restabili conturul natural al maxilarului

 • Grefe de tesut moale

Terapiile parodontale sunt soluții foarte comune la o varietate de probleme dentare, dar asta nu înseamnă că sunt potrivite pentru toată lumea. Iată câteva dintre beneficiile și riscurile terapiei parodontale chirurgicale și nechirurgicale.

BENEFICIILE IN TERAPIA PARODONTALA

Terapia parodontala a fost de multa vreme considerata o metoda excelenta de mentinere a cavitatii bucale in stare buna de sanatate si de protectie impotriva bolilor gingiilor. Unele dintre beneficiile cheie sunt:

 • Un zambet frumos. Nu doar dintii tai iti fac zambetul grozav, ci si gingiile tale joaca un rol important. Terapia parodontala va poate asigura ca aveti gingii curate, cu aspect sanatos, care va ofera increderea de a zambi larg!

 • Respiratie proaspata. Respiratia urat mirositoare persistenta (cunoscuta sub numele de halitoza) este un indicator cheie al bolii gingiilor si este cauzata de acumularea de particule de alimente putrezite sub linia gingiei, bacterii si placa. Terapia parodontala poate atenua aceste probleme si va poate lasa cu o respiratie naturala proaspata.

 • Identificarea altor probleme de sanatate. Cavitatea bucala poate spune stomatologului dumneavoastra multe despre sanatatea dumneavoastra generala, iar programarile periodice parodontale va vor permite stomatologului dumneavoastra sa efectueze examinari amanuntite ale gurii, ceea ce inseamna ca orice probleme potentiale pot fi detectate foarte repede.

 • Indepartarea tartrului. Tartrul si placa se pot acumula atat deasupra, cat si sub linia gingiei, iar lasate netratate, pot cauza probleme dentare grave. Tartrul si placa nu pot fi intotdeauna identificate si tratate in mod independent si, ca atare, controalele profesionale regulate sunt importante pentru sanatatea orala pe termen lung.

RISCURILE IN TERAPIA PARODONTALA

Riscurile asociate terapiilor parodontale sunt variabile in functie de tipul de tratament pe care il aveti. Cu toate acestea, toate sunt considerate in general tratamente extrem de sigure, singurul risc real fiind de posibila inflamatie ca urmare a lucrului asupra gingiei (spre deosebire de infectia cauzata de boala parodontala!).

Va recomandam cu caldura sa va consultati cu dna Dr Brindusa Radici – medicul nostru specialist, cu privire la nevoile dumneavoastra stomatologice unice.

PAREREA CLIENTILOR NOSTRI

 

implant dentar ieftin

Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu, si peste 20.000 de pacienti tratati, medicii stomatologi de la Germandent iti ofera tratamente de calitate personalizate nevoilor tale, precum si implant dentar ieftin. Totul se desfasoara rapid, fara durere,  aproape ca nu iti vine sa crezi!

Dr. Brandusa Radici este absolventa a doua facultati: Facultatea de Medicina Generala si Facultatea de Stomatologie. Fiind medic generalist, Dr. Brandusa Radici se ocupa de toti pacientii cu comorbiditati asociate, probleme cardiace, oncologice, boli autoimune etc.

🔝 Programati-va acum: click aici 🔝

Leave a comment